Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τα τρία "χτυπήματα" στις προθεσμιακές που ρίχνουν το επιτόκιο ακόμη και στο...0%

EmGoldex-Greece.blogspot.gr - Εσείς ακόμα  έχετε τα χρήματα σας στις τράπεζες και θα έχετε σχεδόν μηδενικές αποδόσεις?


Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον αρθρο του fpress.gr
Τα τρία "χτυπήματα" στις προθεσμιακές που ρίχνουν το επιτόκιο ακόμη και στο...0%
Έχετε 20.000 ευρώ στην άκρη. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζατε ότι με χαρακτηριστική άνεση θα εξασφαλίζατε τόκους της τάξεως των 800-1000 ευρώ. Θα πληρώνατε και 80-100 ευρώ στην εφορία και θα σας έμεναν τα υπόλοιπα χωρίς κανέναν κόπο. Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ύστερα από τρία «χτυπήματα» στις προθεσμιακές καταθέσεις, θα υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα μείνουν ούτε τα μισά. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που δεν θα μείνει και …τίποτα.
 1ο χτύπημα: μείωση επιτοκίων
Eurobank, Πειραιώς, AlphaBank και έπεται συνέχεια. Η μία μετά την άλλη, οι τράπεζες ανακοινώνουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων που έδιναν στις προθεσμιακές καταθέσεις. Το 5-6% που υπήρχε πριν από λίγους μήνες ακόμη και για ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ έχει ήδη εκλείψει ενώ τώρα τείνει να γίνει παρελθόν και το 4%. Όσο περνούν οι ημέρες και ολοκληρώνεται η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, τόσο θα πολλαπλασιάζεται η ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων.

2ο χτύπημα: υπαγωγή των τόκων στην εισφορά αλληλεγγύης
Το τι σημαίνει αυτό, θα το βιώσετε σε λίγες εβδομάδες όταν θα
παραλάβετε τα εκκαθαριστικά με τα εισοδήματα του 2012. Στην καλύτερη περίπτωση, θα χάσετε ποσοστό 1-4% επί των τόκων ανάλογα με το ποιο είναι το εισόδημά σας. Θα υπάρξουν όμως περιπτώσεις που θα χάσετε ακόμη και το 100% των τόκων. Το έχει επισημάνει εγκαίρως το fpress.grκαι θυμηθείτε τον λόγο κάνοντας κλικ εδώ.

3ο χτύπημα: αύξηση του φορολογικού συντελεστή.
Το έχετε μάθει αλλά δεν το έχετε πληρώσει ακόμη καθώς ισχύει για τους τόκους του 2013. Με την επιβολή του φόρου 15%, η απόδοση μιας κατάθεσης πέφτει αυτομάτως στο 3,4% (το ανώτερο) πριν υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης

Τι να κάνετε
  1. Φροντίστε οι τόκοι να σπάσουν με τέτοιο τρόπο μεταξύ των δικαιούχων του λογαριασμού, ώστε αυτός που θα τους δηλώσει από το νέο έτος να μην αλλάξει κλιμάκιο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή, αν η σύζυγος δεν έχει εισοδήματα αλλά ο σύζυγος δηλώνει 20.000 ευρώ ετησίως, είναι προτιμότερο οι τόκοι να εμφανιστούν στο όνομα της συζύγου (εφόσον βεβαίως υπάρχει η σχετική εμπιστοσύνη). Σε αυτή την περίπτωση, η σύζυγος δεν θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης. Αντιθέτως, ο σύζυγος όχι μόνο θα πληρώσει αλλά θα αλλάξει και κλιμάκιο με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με 2% επί του συνολικού του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων.
  2. Επειδή ακριβώς έχει προκληθεί τόσος θόρυβος με την ασφάλεια των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, οι τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλά επιτόκια για αποταμιεύσεις που θα ξεπερνούν αυτό το ποσό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να μαζέψετε τα μικρότερα ποσά και να βάλετε στην κατάθεση έναν συνδικαιούχο. Ως γνωστόν, η εξασφάλιση των 100.000 ευρώ, ισχύει ανά τράπεζα και ανά καταθέτη. Άρα για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ η κατάθεση είναι εγγυημένη αρκεί να υπάρχει και το όνομα της συζύγου.
  3. Υπάρχουν ακόμη λύσεις που εξασφαλίζουν επιτόκιο άνω του 4% αλλά θα χρειαστεί να ψάξετε. Σπεύσατε όμως διότι ήδη τις τελευταίες ημέρες, η μία μετά την άλλη, οι τράπεζες ρίχνουν τα επιτόκια. Επιτόκια πέριξ της περιοχής του 4% προσφέρουν αυτή τη στιγμή η τράπεζα Αττικής, η Geniki και το Ταμείο Παρακαταθηκών. Μια πρόταση είναι να δεσμεύσετε τα χρήματά σας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου